Soplówka jeżowata Hericium erinaceum

Owocnik - początkowo białawy, żółknący i ochrowobrązowy z wiekiem 10-25 cm średnicy, owocnik  kulisty lub kulistawy, nie rozgałęziony, bokiem przyrośnięty do podłoża,  powierzchnia pokryta długimi na 4-5cm zwisającymi  kocami.

Miąższ - białawy, zwarty; zapach łagodny; w smaku słodka.

Wysyp zarodników - biały.

Występowanie - bardzo rzadka. Owocniki wyrastają późną jesienią na uszkodzonych i martwych drzewach liściastych, głównie na buku i dębie.

Zastosowanie - jadalna.

Możliwość popełnienia pomyłki - soplówka gałęzista (Hericium clathroides), wyrastająca na drewnie drzew liściastych) i soplówka jodłowa (Hericium coralloides) wyrastająca na drewnie drzew iglastych.

W  Polsce  pod ochroną

 

[IMAGE]

Grzyby

Zobacz podobne:
» Kisielnica trzoneczkowa [Kisielec trzoneczkowy] Exidia truncata
» Tremella encephala

27.01.2014