Magiczna Kotlinka

Hubiak pospolity Fomes fomentarius

11.12.2011
 

Owocnik-  wieloletni, przyrośnięty bokiem, przeważnie pojedynczy,  nieraz bardzo gruby. W kształcie półkolisty, kopytkowaty. 2- 30/50cm szerokości 2-25cm grubości.  Pokryty twardą skorupowata  powierzchnią, błyszczącą na przekroju, z widocznymi koncentrycznymi strefami kolejnych przyrostów. Powierzchnia gładka, naga lub delikatnie omszona.  Barwy szarej, mysioszarej, warstwy roczne mają często odcienie płowe, kremowe, brązowe lub kasztanowe. Brzeg tępy, zaokrąglony, pokryty delikatnym nalotem  jaśniej lub ciemniej zabarwionym.

Hymenofor- rurkowaty,   warstwami o grubości 2-7 mm, jedna bezpośrednio nad drugą. Rurki brązowe. Pory białawe - białoszare. 

Miąższ-  jasnobrązowy, o grubości do 30 mm, korkowaty lub włóknisty, koncentrycznie strefowany. Zapach przyjemny, grzybowy. Smak gorzki.

Wysyp zarodników- jasnocytrynowy.

Zastosowanie- niejadalny.

Występowanie- bardzo pospolity.  Owocniki są wieloletnie i wyrastają głównie na pniach buków i brzóz oraz innych drzew liściastych, rzadko na iglastych; zarówno na żywych jak i na martwych drzewach.

Uwagi ogólne- wywołuje białą zgniliznę porażonego drewna. Odpowiednio spreparowany miąższ owocnika służyły w dawnych czasach jako hubka do krzesania ognia.

Inne nazwy zwyczajow-   huba bukowa, huba prawdziwa, huba żagiew, huba pospolita, czyr hubkowy.

Możliwość popełnienia pomyłki- czyreń ogniowy – Phellinus igniarius, pniarek obrzeżony – Fomitopsis pinicola  szczególnie u starych okazów oraz lakownica spłaszczona - Ganoderma applanatum.


 

Termit, Hubiak pospolity Fomes fomentarius, Magiczna Kotlinka, 11.12.2011.